
Evidence-based redigeren?
U wilt uw Nederlandstalige biomedische manuscript zo goed mogelijk aanleveren, maar u twijfelt over een taalkundige kwestie? U kunt ons altijd benaderen met specifieke vragen; we adviseren u graag.
Hoe beter u zelf uw manuscript aanlevert, hoe meer de uiteindelijke formuleringen overeenkomen met uw eigen keuze. Een goede redacteur zal bij zijn of haar bewerking standaard streven naar oplossingen waar zowel auteur als lezer mee gediend is. Alle redactionele wijzigingen zijn zo veel mogelijk gebaseerd op regels en evidence. Aanpassingen ‘omdat iets mooier is’, zijn immers moeilijk te verdedigen.
Daarom zijn onderstaande bronnen nuttig om zo veel mogelijk ‘evidence-based’ te redigeren en te schrijven. Schrijf je bijvoorbeeld: ‘Sommige van de onderzochte patiënten’ of ‘Sommigen van de onderzochte patiënten? In onderstaande taalkundige links vindt u het antwoord.
Nuttige taalkundige links
- Zit het Groene boekje niet in uw tekstverwerker? Zet dan de Woordenlijst Nederlandse Taal in ieder geval in uw internetfavorieten.
- Verder is het aan te bevelen om de digitale versie van Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal op uw pc te installeren.
- Onmisbaar voor medische auteurs en redacteuren is een pc-versie van Pinkhof Geneeskundig Woordenboek. Voor de liefhebbers is er ook een app beschikbaar. Pinkhof geeft uitgebreide beschrijvingen en taalkundige toelichting. Superspecialisten zullen niet altijd alle vaktermen erin vinden, vooral de nieuwste (nog) niet.
- Een van de betere sites voor taaladviezen is volgens ons die van Taalunieversum (van de Nederlands Taalunie): http://taaladvies.net/
- Goede tweede is de rubriek Taaladvies van Onze Taal. Ook hier is het moeilijk een vraag te bedenken die nog niet in de archieven is opgenomen: http://www.onzetaal.nl/taaladvies
- Voor de liefhebber is er de Elektronische ANS of Algemene Nederlandse Spraakkunst. Hier vindt u een compleet overzicht van grammaticale verschijnselen in het Nederlands, met adviezen over vormen die wel of niet zijn toegestaan. In het zoekvenster kunt u ook zoeken op vrije tekst, dus als u een voorbeeldzin invoert, vindt u vaak wat u zoekt: http://ans.ruhosting.nl/e-ans/index.html