Documentatie

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar allerlei nuttige informatie voor auteurs en redacteuren van medisch-wetenschappelijke informatie in het Nederlands (deze documentatie zullen we geleidelijk aanvullen). Ook geven we antwoord op vragen die auteurs vaak aan ons stellen:

  • ‘Moet dit echt aan elkaar geschreven worden?’
  • ‘Waarom mag deze Vlaamse uitdrukking niet?’
  • ‘Waarom moet ik mijn samenvatting structureren?’

Redactieadviezen: spelling

Een aantal veelvoorkomende misverstanden over spelling. Spelling van medische vaktermen kan lastig zijn; praktische tips en adviezen.

Redactieadviezen: stijl

Voor schrijfstijl in wetenschappelijke artikelen geldt: hoe droger, hoe beter. Het enige wat telt, is of de informatie duidelijk en niet-ambigu is. Maar er blijven vragen.

Schrijfadviezen

Van leeg Word-document tot indrukwekkende lijst met PubMed-citaties? Adviezen en links voor effectief schrijven en publiceren.


Richtlijnen

Voor medisch-wetenschappelijke publicaties moet u rekening houden met vele richtlijnen. Wij brengen de belangrijkste in een praktisch overzicht bijeen.

Veelgestelde vragen

In deze rubriek geven we uitgebreid antwoord op de meest voorkomende vragen die auteurs aan ons stellen.

Nederlandse medisch-wetenschappelijke tijdschriften

Nederlandse medisch-wetenschappelijke tijdschriften; helaas zijn ze lang niet allemaal vrij toegankelijk (open access).


Nuttige sites

Links naar nuttige sites voor redacteuren en auteurs van medisch-wetenschappelijke artikelen en publicaties.

Downloads

In deze rubriek vindt u een aantal praktische downloads, zoals twee style-templates voor referenties voor het Tijdschrift voor Psychiatrie (Reference Manager en EndNote) en andere praktische zaken.