Onze diensten

Redigeren biomedische tijdschriften

Kabos-Van der Vliet Redactiebureau is gespecialiseerd in het redigeren van medisch-wetenschappelijke tijdschriftartikelen en andere uitgaven op dit vakgebied. Hiermee hebben wij zeer ruime ervaring opgebouwd, o.a. bij het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Tijdschrift voor Psychiatrie, Tijdschrift voor Fertiliteitsonderzoek en HEELdeHUID.

Opstellen richtlijnen

Wij werkten mee aan het opstellen van verschillende versies van de richtlijnen voor auteurs bij het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en bij het Tijdschrift voor Psychiatrie. Ook werkten wij mee aan het verbeteren van de Nederlandstalige versie van de Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals. Zie ook ons overzicht van de aanpassingen in de ICMJE-richtlijnen in de loop van de tijd.

Adviseren, redigeren en corrigeren

  • Adviseren over verbetering van manuscripten voor aanvaarding; daarbij letten we onder andere op technische en formele aspecten: zijn de tabellen duidelijk? Is er een gestructureerde samenvatting? Zijn de referenties correct en volledig aangeleverd?
  • Eindredactie van medisch-wetenschappelijke teksten, vooral tijdschriften, maar ook boeken, richtlijnen en rapporten. Daarbij zorgen wij voor een sterke verbetering van de leesbaarheid: betere zinsbouw, verdeling met tussenkopjes en logische alinea-indeling. Ook controleren wij cijfers, jaartallen, citaten, schrijfwijze van vaktermen en namen.
  • Drukproefcorrectie. De finishing touch.

Schrijven of herschrijven

  • Schrijven of herschrijven van voorlichtende teksten, webteksten of wetenschappelijke teksten. Zo verzorgden wij een leesbare patiëntenversie van de multidisciplinaire richtlijn Aangezichtspijn en een samenvattingskaart hiervan. Zie ook onder onze opdrachtgevers.
  • Redactie van medisch gerichte e-learningmodules.
  • Ook schrijven we wervende teksten, zoals advertenties en personeelsadvertenties.

Workshops en cursussen

U kunt ook bij ons terecht voor een workshop of cursus over schrijven, herschrijven en verbeteren van wetenschappelijke publicaties. Als vervolg op de zogenaamde jonge-auteurscursus bij het NTvG bieden wij in overleg leerzame en praktische workshops op maat.

Samenwerking

Wij werken samen met  Ron Slagter, een zeer ervaren medisch illustrator die al vele jaren medische afbeeldingen voor o.a. het NTvG verzorgt. Ron maakt ook cartoons en educatieve computeranimaties.

Cartoon Ron Slagter
Cartoon voor patiëntenversie Multidisciplinaire richtlijn Chronische aangezichtspijn (copyright Ron Slagter, 2013).
wat kunnen wij voor u doen?